Вихлопна система автомобіля, зокрема каталізатор – дуже важлива частина, адже відповідає за те, в якому вигляді відпрацьовані гази потрапляють в атмосферу. Цей пристрій досить дорогий і заміна каталізатора на такий самий новий підходить не всім фінансово. Найпростіший вихід із ситуації – встановлення альтернативної запчастини – полум’ягасника. Так, Ви захищаєте автомобіль та разом з тим економите кошти. Чи можна обійтися взагалі без каталізатора та полум’ягасника, і не встановлювати жодного? Ні, тому що, крім очищення, в ньому відбувається охолодження вихлопних газів до нормальної температури. Не варто ризикувати автомобілем – використання авто в таких умовах може призвести до серйозних поломок.
Крім цього, транспортні засоби, що відповідають стандарту “Євро-4” і вище, мають в будові лямбда-зони, або датчики кисню. Їх демонтаж призведе до нестабільної роботи автомобіля, а на приладову панель надходитиме сигнал про те, що в системі вихлопу виявлено помилку. Усунути проблему можливо. Блок електронного управління “прошивають”, а на місце каталізатора встановлюють новий пристрій.

Що таке полум'ягасник?

Розглядаючи варіант заміни каталізатора на полум’ягасник, потрібно розуміти, що ж це таке. Полум’ягасник – це деталь вихлопної системи, що виконує роль первинного глушника. У каталізатора вихлопної системи дві функції – він допомагає досягнути вихлопним газам екологічних норм і розбиває первинний потік газу, який надходить з колектора, для нормальної роботи основного резонатора.
Полум’ягасник виконує якраз друге завдання. Це більш доступний пристрій, ніж каталітичний нейтралізатор. Полум’ягасник працює як глушник, а також розділяє потоки вихлопних газів. У нього немає такої дрібної комірчастої решітки, як у каталізатора, тому полум’ягасник не такий чутливий до якості пального та різних добавок. Крім цього, він набагато вільніше пропускає повітря, завдяки чому потужність двигуна збільшується на 5-10%, а також зменшується витрата палива.

Заміна каталізатора на полум'ягасник: переваги і недоліки

Заміна каталізатора на полум’ягасник передбачає встановлення в автомобілях двох кисневих датчиків, так званих лямбда-зондів. Вони контролюють рівень забруднення викидів, що виходять з вихлопної труби. Щоб можна було їздити без каталізатора, ці датчики відключають, а бортовий комп’ютер перепрошивають з урахуванням внесених в конструкцію змін.
Після установки полум’ягасника або повного видалення каталізатора знадобляться додаткові “обманки” для лямбда-зондів, щоб уникнути перепрошивки бортової системи автомобіля. Це додаткові проставки, які відсувають другий лямбда-зонд далі від вихлопів. В результаті фіксується менший рівень забруднень, і бортовий комп’ютер не видає повідомлень про неполадки. “Обманки” бувають порожніми або ж з міні-фільтром всередині для отримання потрібних даних про забруднення.
Встановивши полум’ягасник, ви отримаєте переваги:

  • нижча ціна. Заміна каталізатора на полум’ягасник обійдеться в значно меншу суму;
  • опір, що чинить на гази полум’ягасник значно менший, ніж при тій самій функції каталізатора, тож двигун трохи додасть потужності;
  • каталізатор дуже “вимогливий” до якості пального, різні домішки впливають на його роботу, та з часом накопичуються в “сотах”, що призводить до зниження працездатності авто. В полум’ягасника такої проблеми немає, він пропускає всі шкідливі домішки, не затримуючи в собі.
Мінуси встановлення полум’ягасника:
  1. після його встановлення викиди не зменшують своєї токсичності та продовжують негативний вплив на екологію;
  2. встановлюючи альтернативну деталь, вам доведеться обманути й бортовий комп’ютер, він розрахований на “співпрацю” з каталізатором, біля якого стоять спеціальні датчики та подають сигнал. Щоб уникнути постійних сигналів про помилку на ЕБУ, знадобиться додаткова “перепрошивка”;
  3. ресурс вихлопної системи скорочується. Температура викидів в каталізаторі приходить в норму, полум’ягасник з цим завданням впорається не так добре. Тому ризик того, що прогорить глушник, залишається високим.
Зверніться в наш сервіс Demi Motors Recycling, якщо автомобілю потрібна заміна каталізатора. Наші спеціалісти запропонують Вам вигідну альтернативу, щоб Ваше авто далі залишалось на ходу. Ми працюємо, щоб Ви користувались якісними деталями!